INNE
Pasta z pieczonego łososia i jajek
Składniki na 5-6 porcji:
– 3 jajka
– szczypiorek
– jogurt grecki – łyżka
– łosoś filet – 300 g
– majonez – ¾ łyżki
– sok z cytryny – 2 łyżki
– pieprz czarny.
Łosoś: piekarnik nagrzać do 180 stopni. Łososia natrzeć sokiem z cytryny (1-2 łyżki), pieprzem, włożyć do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku około 30 minut. Wyjąć.
Jajka: włożyć do rondelka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować przez 6-7 minut, licząc od momentu zagotowania. Obrać jajka ze skorupek. Jajka pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski. Z łososia usunąć ości i również pokroić w kostkę, dodać do jajek. Wszystko razem wymieszać i rozdrobnić widelcem. Dodać jogurt i majonez. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko wymieszać i sprawdzić smak. Podawać z chlebem, posypaną szczypiorkiem.
Sałatka z nowalijek i sera żółtego z sosem miodowo-musztardowym
Składniki:
- sałata – garść
- ogórek świeży – 80 g
- pomidor – ½ sztuki
- rzodkiewka – 4 sztuki
- szczypiorek – garść
- ser żółty podpuszczkowy (typu oscypek lub bryndza) – 50 g
- sos miodowo-musztardowy – 2 łyżki
Składniki na sos miodowo-musztardowy:
- miód – ¾ łyżki
- musztarda – łyżeczka
- olej rzepakowy – 4 łyżki
- sok z cytryny – 2 łyżki
- pieprz czarny
Warzywa umyć, pokroić, wymieszać, dodać pokrojony ser żółty. Przygotować sos: miód wymieszać z sokiem z cytryny, po czym dodać musztardę i ponownie dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem. Sałatkę polać 2 łyżkami sosu, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Pasta z fasoli
Składniki:
- Fasola biała w puszce – 1 puszka (260 g)
- Jabłko – 1 średnie sztuka (150 g)
- Cebula – 1 średnia sztuka (100 g)
- Kasza gryczana – 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy – 2 łyżki
- Liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec – po 3 sztuki
- Pieprz czarny, papryka słodka wędzona, sól
Kaszę gryczaną ugotować, wrzucić do miski, dodać łyżkę oleju, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż kasza będzie chrupiąca.
Fasolę odsączyć, przepłukać, zmiksować. Jabłko i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i jałowca (pod koniec smażenia należy przyprawy usunąć). Dodać je do fasoli i wymieszać. Dodać upieczoną kaszę, doprawić solą i pieprzem.
Pastę przechowywać do 3 dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
Szybka sałatka z jajkiem i mozzarellą
Składniki:
-
Brokuł – 150 g
-
Pomidor – 100g
-
Mozzarella mini – 60 g
-
Jajo – 1 sztuka
-
Jogurt naturalny – 2 łyżki
-
Pieprz czarny, koperek, sól
Brokuł i jajko ugotować. Brokuł gotować jedynie 3-4 minuty. Na talerz wyłożyć brokuła, pokrojonego pomidora, mozzarellę, ugotowane jajko. Jogurt naturalny wymieszać z pieprzem czarnym, koperkiem i odrobiną soli. Sosem polać sałatkę.
Chrupiąca cieciorka
Składniki:
– 100 g suchej ciecierzycy (cieciorki)
– olej rzepakowy – łyżka
– przyprawy – słodka i ostra papryka, kurkuma, bazylia, oregano, czarny pieprz, kurkuma, odrobina soli.
Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia zlać wodę, w której moczyły się nasiona, wlać świeżą i gotować ciecierzycę około 40-45 minut. Po tym czasie nasiona odsączyć, wrzucić do miski, dodać olej i przyprawy, wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni około 40-45 minut.
Jaja faszerowane oliwkami i łososiem
Składniki:
- jaja – 3 sztuki
- oliwki czarne – 4-5 sztuk
- łosoś wędzony – 30 g
- jogurt grecki – ½ łyżeczki
- pieprz
- szczypiorek.
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, przeciąć wzdłuż, wyjąć żółtka i rozgnieć widelcem. Oliwki i łososia dokładnie posiekać, dodać do żółtek razem z jogurtem, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Napełniać białka jajek powstałym farszem, udekorować szczypiorkiem.
Smaczna pasta z groszku i awokado
Awokado – owoce, które mają niezwykłą moc (możecie o tym przeczytać w artykule zamieszczonym w Strefie ucznia/Twoje zdrowie. Jeśli chcielibyście spróbować awokado, ale nie macie na nie pomysłu, przedstawiamy Wam przepis na pyszną zieloną pastę z zielonego groszku i awokado. Wypróbujcie ją na kanapkach.
Pasta z zielonego groszku i awokado
Składniki:
- dojrzałe awokado – ½ sztuki (jak wybrać dojrzałe awokado podpowiadamy na naszym profilu Fb)
- groszek zielony mrożony – 200 g
- sok z cytryny
- czosnek – ½ ząbka
- pieprz, sól.
Groszek ugotować i przelać zimną wodą, aby nie stracił intensywnego koloru. Awokado obrać ze skórki. Składniki zmiksować z czosnkiem, sokiem z cytryny (wg uznania), pieprzem i odrobiną soli.
Krakersy pełnoziarniste z zieloną pastą
Składniki:
- 140 g mąki pszennej
- 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- woda – do uzyskania konsystencji do rozwałkowania ciasta
- sezam – 50 g
- rozmaryn lub inne zioła
- sól, słodka papryka, odrobina kurkumy.
Składniki suche wymieszać, dodać sezam, wodę i olej, zagnieść. Ustalić konsystencję za pomocą wody. Rozwałkować na dość cienki placek i wykrajać krakersy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (cały czas pilnować, ponieważ krakersy szybko się przypalają).
Zielona pasta:
- brokuły – 300 g
- ser feta – 100 g
- pieprz czarny.
Brokuły ugotować i przelać zimną wodą, aby nie straciły intensywnego koloru. Zmiksować z fetą, doprawić do smaku.