Press room

Komunikat prasowy z dnia 24 stycznia 2017

Zdrowe Kieszonkowe 2017. Nowe szkoły i badania

 
Kolejnych sto szkół chce w tym roku zachęcić do współpracy projekt Zdrowe Kieszonkowe białostockiej firmy P2V Polska. W planach jest też nawiązanie współpracy z białostockim Uniwersytetem Medycznym.
W ubiegłym roku inicjatywa łącząca sprzedaż zdrowych produktów z automatów, z innowacyjną technologią płatniczą i wsparciem dla najuboższych dzieci zyskała nowych zwolenników w całym kraju. Do projektu przystąpiły kolejne szkoły, a na koniec 2016 r. w projekcie funkcjonowało ich 20 – m.in. w Białymstoku i okolicach, Wrocławiu, Ełku, Warszawie, i okolicach Lublina. Ostatnio do Zdrowego Kieszonkowego dołączyły: Zespół Szkół Integracyjnych im. Jana Pawła II w Radomiu oraz Zespół Szkół Sportowych z Supraśla (woj. podlaskie). W tym roku projekt zamierza przekonać do współpracy nawet sto kolejnych placówek, m.in. z Mazowsza, Trójmiasta, Śląska i Wielkopolski.  Stopniowo zasięg projektu będzie poszerzany o kolejne regiony kraju.
 
Ale Zdrowe Kieszonkowe to nie tylko urządzenia ze zdrowymi przekąskami w szkołach, czy działania edukacyjne i społeczne realizowane w w ramach projektu.-Podjęliśmy wstępne rozmowy z Zakładem Medycyny Wieku Rozwojowego i Pielęgniarstwa Pediatrycznego Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w temacie publikacji, dotyczących wyników badań, przeprowadzonych w ramach Zdrowego Kieszonkowego – mówi Joanna Czupryńska, koordynator projektu. –  Chodzi o publikacje w czasopismach naukowych, przygotowane w oparciu o nasze badania, dotyczące zdrowego odżywiania się dzieci.

Zdrowe Kieszonkowe prowadzi usystematyzowane badania, zarówno wśród dzieci, jak i rodziców, które są źródłem cennych informacji o preferencjach i nawykach żywieniowych dzieci i rodzin. -W przyszłości chcielibyśmy wspólnie z Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku przeprowadzić jeszcze szerzej zakrojone i pogłębione badania, na które staramy się pozyskać środki zewnętrzne – dodaje Andrzej Nartowicz, pomysłodawca projektu Zdrowe Kieszonkowe. —Mamy również  pomysł na przeprowadzenie ogólnopolskiej akcji edukacyjno-informacyjnej skierowanej do dzieci i ich otoczenia (rodziców, nauczycieli, szkół, itp.), ukierunkowanej na wiedzę o zdrowym żywieniu i zasadach zdrowego stylu życia. Ale to również wymaga finansowania zewnętrznego, o które zabiegamy – dodaje A. Nartowicz.
 
Prospołeczne cele w ramach projektu realizuje Fundacja Zdrowe Kieszonkowe, która w ubiegłym roku przeznaczyła na wsparcie dzieci kilkanaście tysięcy zł. Fundacja pomaga m.in. poprzez przekazywanie dzieciom z najuboższych rodzin zasilonych kart do realizowania zakupów w automatach Zdrowe Kieszonkowe. -Mamy nadzieję, że w tym roku uda nam się pozyskać jeszcze więcej funduszy na wsparcie potrzebujących dzieci – informuje Joanna Czupryńska. Już w styczniu Fundacja rozpoczęła realizację projektu „Zdrowa przekąska w szkole – potrzeba, a nie przywilej – II edycja”. Zadanie zostało dofinansowane ze środków budżetu Miasta Białegostoku.  Dzięki niemu wsparcie otrzyma 15 uczniów z białostockich szkół.
 
Projekt Zdrowe Kieszonkowe umożliwia uczniom zakup zdrowych produktów na terenie szkoły z wykorzystaniem urządzeń vendingowych (czyli automatów sprzedażowych). Płatność odbywa się bezgotówkowo – z wykorzystaniem autorskiej technologii pay2vend. Dzieci korzystają z kart i breloków zbliżeniowych, które są powiązane z własnym systemem płatności i technologiami elektronicznymi ich doładowania. Dzięki platformie internetowej rodzice mają pełną kontrolę nad zakupami, mogą je planować np. zgodnie z zaleconą przez lekarza  dietą, zasilać konto, czy ustalać dzienne limity wydatków.
 

 

Komunikat prasowy z dnia 23 maja 2016

Technologia Pay2Vend doceniona w rankingu Innowacje 2015

Białostocka spółka P2V Polska  znalazła się w gronie laureatów w podlaskim konkursie Innowacje 2015 . Zwycięstwo dała firmie innowacyjna technologia Pay2Vend, wykorzystana m.in. w prospołecznym projekcie Zdrowe Kieszonkowe.    

P2V Polska zwyciężyła w rankingu w kategorii Usługi Firma Mikro.  Do konkursu Kuriera Porannego i białostockiego oddziału Naczelnej Organizacji Technicznej  zgłosiła autorską technologię – platformę informatyczną pod nazwą Pay2Vend do urządzeń vendingowych (sprzedaż z automatów) obejmującą trzy poziomy: obsługę płatności za pomocą kart i breloków zbliżeniowych, zarządzanie indywidualnymi kontami użytkowników i  obsługę automatów od strony operatorskiej  (zatowarowywanie i rozliczenia).  To pierwsza tego typu technologia stworzona w Polsce dedykowana do vendingu. -Konsument ma dostęp do platformy internetowej, dzięki której ma pełną kontrolę nad zakupami, może zasilać konto, ustawiać dzienne limity wydatków, sprawdzać statusy i inne – mówi Andrzej Nartowicz, prezes P2V Polska, pomysłodawca Pay2Vend i projektu Zdrowe Kieszonkowe, w którym technologia ta znalazła zastosowanie. W ramach tego projektu w szkołach ustawiane są automaty ze zdrową żywnością i napojami.
Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę po wprowadzeniu nowych przepisów, wykluczających ze sprzedaży w placówkach oświatowych tak zwane śmieciowe jedzenie. Automaty ze zdrową żywnością okazały się bardzo dobrym rozwiązaniem w szkołach, tym bardziej, że dzięki nowej technologii rodzice mogą stosować tak zwaną kontrolę rodzicielską – mają wgląd w historię zakupów, określają dzienny limit wydatków, czy blokują do zakupu produkty, które nie są wskazane dzieciom np. z przyczyn medycznych.  -Zdrowe Kieszonkowe  to również projekt prospołeczny, wspieramy dzieci z najuboższych rodzin, poprzez przekazywanie im zasilonych kart do zakupów zdrowej żywności w automatach oraz prowadzimy działania edukacyjne –  informuje Joanna Czupryńska, koordynator projektu. -Dodam, że takie rozwiązanie jest nie tylko zaawansowane technologicznie, ale też jest niespotykana dotychczas na rynku europejskim – mówi Andrzej Nartowicz.  – Jako pierwsi wprowadziliśmy takie rozwiązanie do branży vendingowej i zdradzę, że na tym się nie skończy. Mam jeszcze wiele planów i projektów, które mam nadzieję, zrealizowane zostaną w najbliższej przyszłości.

foto innowacje

 

Komunikat prasowy z dnia 9 października 2015

W Szk. Podst.Nr 49 w Białymstoku odbyła się uroczysta regionalna inauguracja projektu Zdrowe Kieszonkowe. Wśród gości uroczystości znaleźli się m.in. Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Zdrowia Cezary Cieślukowski, Dyrektor Białostockiego Parku Naukowo-Technologicznego Anna Daszuta-Zalewska oraz Prezes Polskiego Stowarzyszenia Vendingu Aleksander Wąsik. 

Uroczysta inauguracja zbiegła się z uruchomieniem Zdrowego Kieszonkowego w Sz. P.  nr 49 w Białymstoku. Z tej okazji, bohaterowie projektu: Pani Brokułowa  i Pan Marchewka zorganizowali dzieciom wspaniałą zabawę. Była nietypowa lekcja wf, konkurencje sportowe z udziałem warzyw, wspólne śpiewanie i taniec, turlanie krowy i lot łyżek. Dzieci uczestniczyły również w konkursie wiedzy o zdrowym stylu życia.

Dyrektor placówki Tomasz Blecharczyk podkreślił, że Zdrowe Kieszonkowe to bardzo ciekawa inicjatywa i pomysł, który podpowiada, jak przepisy dotyczące zdrowego żywienia w atrakcyjnej formie wprowadzić do szkoły.

Andrzej Nartowicz, pomysłodawca projektu zwrócił uwagę na aspekt społeczny Zdrowego Kieszonkowego. Polega on na wsparciu dzieci z rodzin potrzebujących poprzez zasilanie im kart i breloków do dokonywania zakupów w automatach. Dodał również, iż stworzenie tego typu przedsięwzięcia, łączącego aspekt zdrowotny ze społecznym i edukacyjnym, było przez wiele lat jego marzeniem. Teraz ucieleśniło się ono i cieszy tym bardziej, że jest pozytywnie odbierane przez dzieci i rodziców.

O Zdrowym Kieszonkowym mówiła również Anna Daszuta-Zalewska, Dyrektor Białostockiego Parku Naukowo-Technologicznego. Wyraziła zadowolenie, że tak ważny społecznie projekt „wykluł” się w Inkubatorze Technologicznym BPNT. 

Obecny na inauguracji projektu Wiceminister Zdrowia Cezary Cieślukowski poinformował, że do MZ docierają ze szkół informacje o realizacji zasad zdrowego żywienia, które obowiązują w placówkach oświatowych od 1 września br. Podkreślił, że większość z tych doniesień jest niestety złych, niż dobrych. Dodał, że obserwowalna jest natomiast pozytywna reakcja rynku na nowe zasady żywienia w szkołach – producenci przygotowują się zapewnienia produktów, zgodnych z zapisami Rozporządzenia Ministra Zdrowia. Cezary Cieślukowski odniósł się również do tematu dopuszczenia do sprzedaży w szkołach drożdżówek.  Powiedział, że nie ma merytorycznych przesłanek do zmiany Rozporządzenia i jeśli drożdżówki mają się pojawić w szkołach, to ich skład musi być zgodny z obowiązującymi przepisami. 

Bardzo ważnym punktem inauguracji projektu było przecięcie wstęgi symbolizujące”oddanie” Zdrowego Kieszonkowego we władanie dzieci.  Wstęgę przecięli: Cezary Cieślukowski, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Zdrowia, Dyrektor Sz.P. Nr 49 Tomasz Blecharczyk oraz pomysłodawca projektu – Andrzej Nartowicz. 

Więcej o projekcie na www.zdrowekieszonkowe.pl

Kontakt – Biuro Zdrowe Kieszonkowe
Tel: 85 733 22 33
E-mail: biuro@zdrowekieszonkowe.pl

2  4

 

5   8

 

 

logo_ZDROWE_KIESZONKOWE

Komunikat prasowy z dnia 21 września 2015

Zdrowe Kieszonkowe zorganizowało spotkanie dla operatorów vendingowych 

Kilkunastu przedstawicieli firm vendingowych oraz podmiotów zainteresowanych rozpoczęciem działalności w branży vendingowej wzięło udział w spotkaniu informacyjnym dotyczącym projektu Zdrowe Kieszonkowe. Spotkanie odbyło się w Białymstoku i służyć miało promocji projektu wśród operatorów branży vendingowej oraz nawiązaniu relacji, które w przyszłości mogą zaowocować kooperacją.

Zdrowe Kieszonkowe to ogólnopolski, nowatorski i innowacyjny projekt propagujący zdrowe odżywianie w szkołach podstawowych i gimnazjach. Zapewnia uczniom dostęp do zdrowych produktów, które mogą nabyć w specjalnie oznakowanych maszynach vendingowych, usytuowanych w placówkach oświatowych. Płatność odbywa się bezgotówkowo, za pomocą dedykowanych do projektu kart płatniczych lub breloków. Projekt oparty jest na innowacyjnym systemie informatycznym, którego funkcjonalność wspiera m.in. działania operatorów obsługujących urządzenia vendingowe. Produkty znajdujące się w automatach Zdrowe Kieszonkowe zgodne są z zapisami Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.  Obecny asortyment to kilkadziesiąt pozycji, wśród nich takie jak herbatniki, wafelki kukurydziane, chipsy owocowe,  mieszanki bakaliowe, soki, musy owocowe, inne. W urządzeniach znajdują się też produkty własne Zdrowe Kieszonkowe, które powstały na potrzeby projektu. Wkrótce w automatach pojawią się jednodniowe, zdrowe kanapki.

Projekt funkcjonuje obecnie na terenie województwa podlaskiego i mazowieckiego. Stopniowo będzie wdrażany w kolejnych regionach kraju. Obok aspektu zdrowotnego, Zdrowe Kieszonkowe realizuje również cel edukacyjny i społeczny.

Spotkanie otworzył Andrzej Nartowicz, pomysłodawca projektu. -Zdrowe Kieszonkowe wpisuje się w filozofię biznesu odpowiedzialnego społecznie- podkreślił zwracając uwagę na jeden z celów projektu. Wsparcie dzieci z rodzin potrzebujących jest bardzo ważną stroną przedsięwzięcia. System operacyjny, na którym bazują urządzenia projektu umożliwia pomoc konkretnym dzieciom. Będzie ona polegała na sponsorowaniu zasileń kart i breloków do płatności w automatach. Środki na ten cel będą pozyskiwane przez Fundację Zdrowe Kieszonkowe. –Takie rozwiązanie jest unikatowe i podoba się potencjalnym darczyńcom – poinformował Andrzej Nartowicz. –Dotarcie z pomocą do konkretnych dzieci, w danej szkole, na terenie danej gminy, będzie aktywować środowisko lokalne do udzielania pomocy – dodał. 

O założeniach projektu, jego celach i misji mówił na spotkaniu dr Andrzej Nikitorowicz, odpowiedzialny za rozwój i badania. Podkreślił on korzyści, jakie niesie ze sobą to przedsięwzięcie, zarówno dla rodziców, uczniów, jak i szkół. Przedstawił również zalety i funkcjonalności oprogramowania, na którym bazuje Zdrowe Kieszonkowe. Daje ono takie możliwości jak ustawianie limitów wydatków, czy blokowanie do zakupu produktów, które nie są dzieciom wskazane, np. z przyczyn medycznych. 

Zdrowe Kieszonkowe to również edukacja zdrowotna. -Obok działań sprzedażowych i realizowania celu społecznego, będziemy prowadzić edukację – powiedziała na spotkaniu Joanna Czupryńska, koordynator projektu. –Kierujemy ją do uczniów i rodziców, ale będziemy również wspierać nauczycieli i szkoły zapewniając im materiały do realizacji zajęć prozdrowotnych, czy organizując różne formy aktywności zachęcające dzieci i młodzież do zdobywania i poszerzania wiedzy o zdrowiu i zdrowym stylu życia– dodała. Działania edukacyjne mają podnieść stan wiedzy i świadomość społeczną na temat zdrowia, odpowiedniej diety i  roli aktywności fizycznej w życiu. W efekcie mają się przyczynić do zmiany nawyków żywieniowych młodego pokolenia, co znajdzie odzwierciedlenie w lepszym stanie zdrowia dzieci i młodzieży. 

Znacząca część spotkania dotyczyła możliwości współpracy firm vendingowych z projektem Zdrowe Kieszonkowe. W panelu dyskusyjnym uczestnicy pytali o wiele szczegółów operacyjnych  i zasady współpracy. -Jest nam bardzo miło, że na spotkanie do Białegostoku przyjechało tak wielu przedstawicieli firm vendingowych- powiedział Andrzej Nartowicz, pomysłodawca Zdrowego Kieszonkowego. -Cieszy nas to zainteresowanie, bowiem rozwój projektu nie jest możliwy bez współpracy z operatorami vendingowymi działającymi na na różnych obszarach naszego kraju – dodał.

Projekt powstał i koordynowany jest w Białymstoku. Siedziba Zdrowego Kieszonkowego  znajduje się w Białostockim Parku Naukowo-Technologicznym. Projekt ma zasięg ogólnopolski, jednak w pierwszej kolejności jest wdrażany w województwie mazowieckim i podlaskim. Pierwsze urządzenia Zdrowe Kieszonkowe już pojawiły się w szkołach. Z kolejnymi placówkami na bieżąco są zawierane umowy.

Projekt Zdrowe Kieszonkowe jest propozycją rozwiązania problemu, jakim jest niezadowalający stan zdrowia dzieci i młodzieży.  Specjaliści bowiem biją na alarm –  już ponad 22% uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych w Polsce ma nadwagę i otyłość (dane Instytutu Żywności i Żywienia). Polskie dzieci należą obecnie do najszybciej tyjących w Europie. Najwyższy wskaźnik otyłości uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych ma województwo mazowieckie – 32%, następne w kolejności są: łódzkie (29,8%) oraz lubelskie (24,6%). Nawyki żywieniowe większości dzieci są niepoprawne. W ich diecie znajduje się zbyt dużo cukru, soli i nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo posiłki spożywają nieregularnie, a aż 27 proc. uczniów szkół podstawowych i 41 proc. uczniów gimnazjów nie spożywa regularnie śniadania (za IZiŻ). Otyłość jest obecnie nazywana epidemią XXI wieku. Towarzyszy jej wiele schorzeń, takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, zwyrodnienie stawów i inne. W przypadku dzieci i młodzieży nadwaga i otyłość są również przyczyną zaburzenia relacji z najbliższym otoczeniem oraz trudności w nauce. Powodują obniżone poczucie wartości, brak akceptacji i dokuczanie ze strony rówieśników, a także trudności w koncentracji.  Uczniowie z nadwagą i otyłością mają również obniżoną sprawność fizyczną, co przekłada się na niechęć do lekcji WF. Ale obok otyłości mamy do czynienia również z pokaźną grupą dzieci niedożywionych.

W 2014 r. aż 10% dzieci i młodzieży w Polsce poniżej 18 roku życia znalazło się w zasięgu skrajnego ubóstwa, a osoby w tym wieku stanowiły prawie jedną trzecią populacji zagrożonej ubóstwem skrajnym (GUS, Opracowanie sygnalne, Ubóstwo Ekonomiczne w Polsce, VI 2015). Ubóstwu towarzyszy niedożywienie. Z raportu GUS  „Warunki Życia w Polsce” (2014 r.) wynika, że aż 800 tys. dzieci z klas 1-3 szkoły podstawowej jest niedożywionych. Spośród 8,9 mln dzieci w wieku 0-24 w niedostatku lub biedzie żyje 1,4 mln. 

Więcej o projekcie na www.zdrowekieszonkowe.pl

Kontakt – Biuro Zdrowe Kieszonkowe
Tel: 85 733 22 33
E-mail: biuro@zdrowekieszonkowe.pl

KOMUNIKAT PRASOWY 21.09.2015 2

 1   2

4
3

 

Komunikat prasowy z dnia 17 sierpnia 2015

Zdrowe Kieszonkowe – pomysł na zdrowe żywienie w szkołach

Już ponad 22% uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych w Polsce ma nadwagę i otyłość. Polskie dzieci należą obecnie do najszybciej tyjących w Europie. To zatrważające dane, które powinny zmobilizować do działania otoczenie dzieci i młodzieży. Wychodząc naprzeciw potrzebom zdrowotnym młodego pokolenia powstał ogólnopolski projekt pod nazwą Zdrowe Kieszonkowe. 

Najwyższy wskaźnik otyłości uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych ma województwo mazowieckie – 32%, następne w kolejności są: łódzkie (29,8%) oraz lubelskie (24,6%).  Średnia dla całego kraju to 22,3% – podaje Instytut Żywności i Żywienia. To bardzo niepokojące dane, tym bardziej, że jak wskazują specjaliści – ok. 80% dzieci z otyłością pozostaje otyłymi w życiu dorosłym. 

Otyłość jest obecnie nazywana epidemią XXI wieku. Towarzyszy jej wiele schorzeń, takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, zwyrodnienie stawów i inne. W przypadku dzieci i młodzieży nadwaga i otyłość są również przyczyną zaburzenia relacji z najbliższym otoczeniem oraz trudności w nauce. Powodują obniżone poczucie wartości, brak akceptacji i dokuczanie ze strony rówieśników, a także trudności w koncentracji.  Uczniowie z nadwagą i otyłością mają również obniżoną sprawność fizyczną, co przekłada się na niechęć do lekcji WF.

Główną przyczyną nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży jest dodatni bilans energetyczny, co oznacza zbyt dużą wartość energii dostarczanej do organizmu wraz z pożywieniem, w stosunku do jej wydatkowania.

Zatem w celu ograniczenia epidemii otyłości powinniśmy dbać o zdrowe i racjonalne odżywianie młodego pokolenia oraz aktywność fizyczną. Szczególną rolę odgrywa tu najbliższe otoczenie uczniów, a więc rodzice i szkoła. Uczniowie spędzają w szkole od kilku do nawet 10 godzin. Jak podkreślają specjaliści z zakresu żywienia, podczas pobytu w szkole dzieci i młodzież powinny spożyć co najmniej jeden posiłek, a w przypadku dłuższego pobytu – nawet dwa. Zgodne jest to z jedną z zasad racjonalnego odżywiania, która określa, że uczniowie powinni w ciągu dnia spożyć 5 prawidłowo zbilansowanych posiłków. 

Nawyki żywieniowe większości dzieci są niestety niepoprawne. W ich diecie znajduje się zbyt dużo cukru, soli i nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo posiłki spożywają nieregularnie, a aż 27 proc. uczniów szkół podstawowych i 41 proc. uczniów gimnazjów nie spożywa regularnie śniadania (dane Instytutu Żywności i Żywienia). 

Wychodząc naprzeciw potrzebom zdrowotnym młodego pokolenia oraz w ślad za wejściem w życie znowelizowanej Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która od 1 września 2015 roku wyklucza ze sprzedaży w szkołach niezdrową żywność – powstał projekt Zdrowe  Kieszonkowe. To inicjatywa o zasięgu ogólnopolskim propagująca zdrowe odżywianie. Skierowana jest do dzieci i młodzieży w szkołach podstawowych i gimnazjalnych. 

Zdrowe Kieszonkowe zapewnia uczniom na terenie szkoły dostęp do zdrowych produktów żywnościowych, które mogą nabyć w specjalnie oznakowanych maszynach vendingowych (automatach). Płatność odbywa się bezgotówkowo, za pomocą dedykowanych do projektu kart płatniczych lub breloków. Projekt realizuje również cel edukacyjny oraz społeczny. W ślad za zapewnieniem uczniom zdrowych przekąsek, prowadzone będą również działania edukacyjne oraz wsparcie dzieci z rodzin najuboższych, poprzez finansowani im doładowań kart i breloków.    

Projekt oparty jest na innowacyjnej technologii informatycznej dedykowanej do branży vendingowej. Umożliwia m.in. ustalanie dziennych limitów wydatków, czy blokowanie wybranych produktów do zakupów (np. ze wskazań medycznych). System jest hermetyczny (nie akceptuje innych kart) i bezpieczny. Uczniowie posługując się kartami i brelokami do płatności zbliżeniowych uczą się posługiwania nowymi technologiami oraz gospodarowania finansami. 

Projekt powstał i koordynowany jest w Białymstoku. Siedziba operatora projektu znajduje się w Białostockim Parku Naukowo-Technologicznym. Projekt ma zasięg ogólnopolski, jednak w pierwszej kolejności będzie wdrażany w województwie mazowieckim i podlaskim. Pierwsze urządzenia vendingowe projektu Zdrowe Kieszonkowe pojawią się w szkołach we wrześniu br. 

Więcej o projekcie na www.zdrowekieszonkowe.pl

Kontakt – Biuro Zdrowe Kieszonkowe
Tel: 85 733 22 33
E-mail: biuro@zdrowekieszonkowe.pl

KOMUNIKAT PRASOWY 17.08.2015

 

logo_ZK

Komunikat prasowy z dnia 24 lipca 2015

Dzieci podpowiadają, co im smakuje

Prawie 50 dzieci w wieku od 8 do 16 lat wzięło udział w testach smakowych zdrowych produktów, które mogą znaleźć się w asortymencie urządzeń vendingowych projektu Zdrowe Kieszonkowe. Wejdzie on do szkół we wrześniu br. Badania preferencji smakowych służyć miały wskazaniu tych produktów, które dzieci najchętniej wybierałyby do zjedzenia podczas pobytu w szkole. Zdrowe produkty testowały dzieci i młodzież z Białegostoku, uczestnicy letnich półkolonii.

Od 1 września br. zmieniają się zasady dotyczące żywienia dzieci w szkołach. W sklepikach szkolnych i urządzeniach vendingowyh (automatach) będą sprzedawane tylko zdrowe produkty. Wymagania wobec nich określi Rozporządzenie Ministra Zdrowia, będące dokumentem wykonawczym do znowelizowanej w ubiegłym roku Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która wejdzie w życie wraz z rozpoczęciem nowego roku szkolnego.

Od 1 września w szkołach ruszy również projekt pod nazwą Zdrowe Kieszonkowe. To ogólnopolska inicjatywa propagująca zdrowe odżywianie. Projekt będzie oferować uczniom w szkołach podstawowych i gimnazjalnych zdrowe produkty w urządzeniach vendingowych. Płatność za nie będzie odbywała się bezgotówkowo – z wykorzystaniem kart i breloków zbliżeniowych dedykowanych do tego projektu. Zdrowe Kieszonkowe oparte jest na innowacyjnej technologii – oprogramowaniu, które umożliwia m.in. ustawiane dziennych limitów wydatków, czy blokowanie wybranych produktów do zakupu (np. ze względów medycznych). Projekt realizuje również działania edukacyjne oraz wspierać będzie dzieci z rodzin potrzebujących, poprzez finansowanie im zakupu przekąsek w szkolnych automatach vendingowych Zdrowego Kieszonkowego.

-Test smakowy, który zorganizowaliśmy, pozwoli nam określić, jakie zdrowe produkty najbardziej smakują dzieciom – informuje Maciej Maksimowicz, odpowiedzialny w projekcie za kontakty z producentami. Wprawdzie do końca jeszcze nie wiemy, jakie produkty spełnią wymogi Rozporządzenia Ministra Zdrowia, bo prace są w toku, ale znamy projekt tego dokumentu, na którym bazowaliśmy zapewniając dzieciom przekąski do degustacji – podkreśla. -Wyniki testu podpowiedzą nam, które produkty powinny znaleźć się w szkolnych urządzeniach vendingowych projektu Zdrowe Kieszonkowe, aby uczniowie chętnie je wybierali – dodaje M. Maksimowicz.

Podczas testów dzieci oceniły m.in. różne smaki tłoczonych soków owocowych, chlebków ryżowych i batoników zbożowych. Smakowały również chipsy jabłkowe i ciasteczka owsiane, przygotowane wg specjalnej receptury. Ocenie dzieci poddano również bułeczki. Zdrowe Kieszonkowe oferować będzie w urządzeniach vendingowych m.in kanapki – stąd ważne było poznanie preferencji smakowych dzieci wobec różnych rodzajów bułek.

-Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni wynikami testów– informuje Andrzej Nartowicz, inicjator i pomysłodawca projektu Zdrowe Kieszonkowe. –Zdecydowaną większość produktów dzieci oceniły bardzo wysoko, co oznacza, że im smakowały. A to sygnał, że przekąski bez cukru, soli i dodatków mogą zaspokoić wysokie wymagania smakowe dzieci i młodzieży. I choć badana przez nas grupa nie była duża, to cieszy nas fakt, że dzieci doceniają zdrowe produkty, bo to daje nadzieję na zmianę ich przyzwyczajeń żywieniowych i stopniowe eliminowanie z diety tak zwanego jedzenia śmieciowego – dodaje.

Projekt Zdrowe Kieszonkowe powstał i koordynowany jest w Białymstoku. Siedziba operatora projektu znajduje się w Białostockim Parku Naukowo-Technologicznym. Projekt ma zasięg ogólnopolski, jednak w pierwszej kolejności będzie wdrażany w województwie mazowieckim i podlaskim. Pierwsze urządzenia vendingowe projektu Zdrowe Kieszonkowe pojawią się w szkołach we wrześniu br.

Więcej o projekcie na www.zdrowekieszonkowe.pl

Kontakt – Biuro Zdrowe Kieszonkowe
Tel: 85 733 22 33
E-mail: biuro@zdrowekieszonkowe.pl

KOMUNIKAT PRASOWY 24.07.2015

 IMG_6901   IMG_6902