NA DESER
Czekoladki daktylowo-orzechowe
Składniki na około 20 czekoladek:
– daktyle suszone – 200 g
– orzechy nerkowca (lub inne ulubione) – 200 g
– kakao w proszku – ¾ łyżki
– czekolada gorzka – 30 g
– mleko – 3-4 łyżki.
Orzechy zmiksować, aż do uzyskania dosyć drobnych kawałków. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min, aby zmiękły, odcedzić i zmiksować do powstania gładkiej masy. Dodać do niej kakao, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać (dłońmi). Powstanie lepka i gęsta masa. Lepić z niej czekoladki (o dowolnym kształcie) o masie ok. 20 g. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z mlekiem. Powstałą polewą czekoladową polewać czekoladki. Odstawić do zastygnięcia.
Batoniki kakaowo-orzechowe z ekspandowanej kaszy jaglanej
Składniki:
– czekolada gorzka – 100 g
– masło – 50 g
– masło orzechowe – 200 g
– miód pszczeli – 100 g
– ekspandowana kasza jaglana – 100 g
W rondelku na małym ogniu roztopić masło z miodem, dodać masło orzechowe, mieszać, aż się rozpuści, dodać czekoladę połamaną na kawałki, mieszać, aż całość się rozpuści. Zdjąć z gazu, dodać kaszę jaglaną ekspandowaną, całość dokładnie wymieszać. Blachę 20×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Powstałą masę przełożyć do blachy, wyrównać i wygładzić, wstawić do lodówki na min. 2 godziny (aż zastygnie). Pokroić na małe batoniki.
Deser z nasion chia i płatków owsianych z cynamonowymi jabłkami
Składniki na 2 porcje:
• mleko 1,5 % tłuszczu lub mleko roślinne – 500 ml (2 szklanki)
• nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) – 5 łyżek
• płatki owsiane – 5 łyżek
• miód – łyżka
• banan – 1 sztuka
• jabłko – 1 sztuka
• cynamon.
Mleko lekko podgrzać, dodać do niego nasiona chia, miód oraz płatki owsiane, odstawić na 15 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie mieszanina zacznie gęstnieć. Gdy wystygnie – przelać ją do dwóch szklanek i wstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć deser, na wierzchu ułożyć pokrojonego w plastry banana. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z odrobiną wody. Dusić z ten sposób, aż zmiękną, dodać cynamon, wymieszać. Jabłka wyłożyć na wierzch deserków.
Gryczanka kakaowa
Składniki na 2 porcje:
- Kasza gryczana niepalona (biała) – 100 g
- Banan – 1 sztuka
- Miód – łyżeczka
- Kakao – 2 płaskie łyżki
- Mleko – 50 ml
- Sok z cytryny – łyżeczka
Kaszę gryczaną ugotować (15 minut w nieosolonej wodzie) i wrzucić do miski. Dodać banana, kakao, miód oraz mleko. Całość zmiksować. Dodać odrobinę soku z cytryny, wymieszać.
Ciasto z burakiem
Czy ktoś z Was pomyślał kiedyś, żeby z buraka przygotować deser? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie przepis na pyszne czekoladowe ciasto z burakiem.
Składniki:
– 3 jajka
– mąka pszenna, typ 500- 200 g
– mąka pszenna, razowa – 100 g
– buraki – 250 g
– czekolada gorzka min 70% kakao – tabliczka 100 g
– kakao w proszku – 50 g
– miód pszczeli -175 g
– mleko spożywcze 1,5% tłuszczu – 1/5 szklanki
– olej rzepakowy – 120 g
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki.
Buraki umyć i ugotować w skórce, w wodzie do miękkości, ostudzić, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Buraki, olej, jaja, miód zmiksować blenderem na gładką masę. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Składniki suche dodać do mokrych, dokładnie wymieszać. Dodać posiekane 50 g czekolady (1/2 tabliczki). Masę przełożyć do okrągłej formy silikonowej lub metalowej (wtedy na spód trzeba wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 45-50 minut do suchego patyczka. Przygotować polewę: czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnka wlać troszkę wody, wstawić na niego metalową miskę, do której należy dodać mleko i czekoladę, która ma się rozpuścić pod wpływem temperatury pary wodnej). Polewę wylać na upieczone ciasto.