NA OBIAD
Ryż z mięsem mielonym i warzywami
Składniki na 3 porcje:
Cebula – ½ sztuki (ok. 70 g)
Cukinia – jedna mała (ok. 150-200 g)
Mięso mielone z indyka lub szynki – 250 g
Olej rzepakowy – łyżka
Papryka czerwona – 1 sztuka (250 g)
Pieczarki – 200 g
Ryż paraboliczny lub brązowy – 150 g suchego ryżu.
Ryż ugotować. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i mięso mielone, smażyć kilka minut. W międzyczasie pokroić w kostkę cukinię i paprykę, pieczarki w ćwiartki. Dorzucić na patelnię. Dusić na średni ogniu pod przykryciem około 15 minut (aż warzywa zmiękną). Co jakiś czas mieszać. Doprawić pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, słodką i ostrą papryką. Podawać z ryżem.
Dorsz z rozmarynowo-tymiankowymi ziemniaczkami i mizerią
Składniki na 2 porcje:
– Filet z dorsza – 200-250 g
– Ziemniaki młode – 350-400 g
– Ogórek – 1 długi lub 3-4 gruntowe
– Szczypior
– Jogurt naturalny – 2 łyżki
– Olej rzepakowy – łyżka
– Rozmaryn, tymianek, cząber, pieprz.
Ziemniaki obrać, pokroić w średniej grubości plastry, posypać rozmarynem, tymiankiem, cząbrem, pieprzem, polać olejem i wymieszać. Dorsza umyć, doprawić sokiem z cytryny i pieprzem, włożyć do rękawa do pieczenia. Rybę i ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20-25 minut (ryba) i 20 minut (ziemniaczki). Z ogórka, szczypiorku i jogurtu przygotować mizerię.
Papryki faszerowane kaszą kuskus, pieczarkami i czerwoną fasolką
Składniki na 3 sztuki:
- Papryka czerwona – 3 sztuki
- Kasza kuskus – 80 g
- Pieczarki – 200 g
- Cebula – 1 średnia sztuka (100 g)
- Fasola czerwona z puszki – 120 g (pół puszki)
- Olej rzepakowy – łyżka
- Natka pietruszki świeża – łyżka
- Sól, pieprz czarny
Kaszę kuskus zalać wrzątkiem (pół cm ponad powierzchnię kaszy) i odstawić na 3 minuty. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju, dorzucić pieczarki i smażyć kilka minut. Doprawić solą i pieprzem czarnym, przełożyć do kaszy, wymieszać. Dodać odsączoną fasolę, posiekaną natkę pietruszki, doprawić pieprzem.
Z papryk wykroić gniazda nasienne i napełniać powstałym farszem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Podawać z surówką ze świeżych warzyw i jogurtu greckiego.