NA ŚNIADANIE

Omlet z warzywami i awokado

Składniki na 1 omlet:
– jaja – 2 sztuki
– mleko – 2-3 łyżki
– olej rzepakowy – pół łyżeczki
– papryka czerwona, zielona, żółta – po małym kawałku
– cebula – malutki kawałek
– szczypiorek
– awokado – ¼ sztuki
– pomidorki koktajlowe
– pieprz czarny.
Jaja rozbić i wymieszać dokładnie z mlekiem i pieprzem czarnym. Cebulkę posiekać, papryki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, chwilę podsmażyć. Po chwili wlać jaja, posypać pokrojoną papryką. Smażyć pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Zdjąć z patelni. Podawać z awokado, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem.

omlet

 

 

Pełnoziarniste, kakaowe naleśniki z twarożkiem i owocami

Składniki na 5 naleśników:
Mąka pszenna typ 500 – 60 g
Mąka pszenna typ 1850 – 60 g
Jaja – 1 sztuka
Mleko 2 % – 250 ml (szklanka)
Woda – 50 ml (1/5 szklanki)
Kakao w proszku – łyżka
Olej rzepakowy – łyżka
Ser twarogowy – 200 g
Jogurt naturalny – 100 g
Miód – łyżka
Sezonowe owoce.
Obie mąki wymieszać, dodać kakao i ponownie wymieszać. Dolać mleko, wodę, jajko i olej, starannie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dolać jeszcze odrobinę wody. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.

Przygotować farsz: twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt i miód, wymieszać. Twarożkiem smarować naleśniki.
Podawać z owocami.

naleśniki czekoladowe

Jaglanka bananowa z sosem orzechowym

Składniki na 2 porcje:

  • Kasza jaglana – 100 g
  • Mleko 2% tłuszczu – szklanka 250 ml
  • Woda – ¼ szklanki 50 ml
  • Banan – 1 duża sztuka
  • Masło orzechowe – 2 płaskie łyżki
  • Miód płynny (lub syrop klonowy) – 4 łyżki
  • Sok z cytryny – 2-3 łyżki

Kaszę jaglaną wrzucić na suchą patelnię i prażyć, aż pojawi się lekko orzechowy zapach. Następnie przelać wrzącą wodą na sitku, wrzucić do rondelka, zalać mlekiem i wodą. Gotować ok. 15 minut, aż kasza wchłonie wodę (pod koniec gotowania można wyłączyć gaz i przykryć, aby kasza wchłonęła resztę płynu). W międzyczasie masło orzechowe wymieszać z miodem i dodać sok z cytryny, dokładnie połączyć za pomocą rózgi lub miksera. Kaszę przełożyć do miseczek, dodać pokrojonego banana, polać sosem. 

 20170323_074600