NAPOJE

Koktajl truskawkowy z kaszą jaglaną

Składniki na 2 porcje:
– Truskawki – 300 g
– Mleko 2% tłuszczu – 500 ml
– Kasza jaglana – 40 g suchej kaszy (4 łyżki)
– Miód – 1 łyżka
– Woda – 150 ml
Kaszę jaglaną zalać 150 ml wody i gotować, aż będzie bardzo dobrze ugotowana. Odcedzić. Z truskawek usunąć szypułki, zmiksować z ugotowaną kaszą, miodem i mlekiem.

koktajl

 

Koktajl truskawkowy

Składniki na 2 porcje:

  • Truskawki – 250 g
  • Jogurt naturalny lub kefir – 400 g
  • Ewentualnie miód – łyżeczka

Wszystkie składniki zmiksować do konsystencji koktajlu.

koktajl truskawkowy

 

Pinacolada

Składniki:

  • mleko kokosowe (najlepiej domowej roboty) – 600 ml
  • ananas świeży (bardzo dojrzały) – 400 g

Ananasa obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do miksera, dolać mleko i miksować aż składniki dobrze się połączą. Można serwować z kostkami lodu. 

Domowe mleko kokosowe

Składniki:

  • wiórki kokosowe – 300 g
  • wrzątek – 2 l
  • duża gaza do przesączania

Wiórki kokosowe zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Po tym czasie przełóż całość do blendera z misą i miksuj około 4 minuty na średnich obrotach. Całość przesącz przez gazę, tak, aby wycisnąć z wiórków jak najwięcej mleka. Możesz je ponownie zalać 0,5 l wrzątku i zmiksować.

Mleko należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym opakowaniu do 3 dni. W tym czasie będzie wytrącać się z niego tłuszcz w postaci skorupki na wierzchu mleka (jest to naturalne zjawisko, ponieważ wiórki kokosowe zawierają sporo tłuszczu). Aby się jej pozbyć, wystarczy mleko podgrzać.

pinacolada

 

 

Zielony koktajl

  • ogórek świeży – 1 długi
  • jabłko – 2 średnie sztuki
  • daktyle suszone – 2 sztuki (lub więcej, jeśli jabłka były kwaśne)
  • szpinak świeży – garść
  • natka pietruszki świeża – kilka listków
  • imbir świeży – mały kawałeczek (według uznania)

W sokowirówce lub wyciskarce wycisnąć sok z ogórka, jabłek oraz imbiru. Sok przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować ze szpinakiem, natką pietruszki i namoczonymi wcześniej we wrzątku daktylami. 

napoje 2

Czerwony koktajl

  • 1 średni burak
  • jabłka – 2 średnie sztuki
  • banan – 1 mały lub ½ dużego
  • imbir – kawałeczek (według uznania)
  • woda – 50 ml

Z buraka, imbiru i jabłek wycisnąć sok, przelać go do blendera kielichowego, dodać obranego banana i wodę, zmiksować.

 

Rozgrzewający napój imbirowy z rozmarynem

Składniki:

  • imbir świeży – kawałek 2-3 cm (wg upodobań, im większy będzie kawałek imbiru- tym ostrzejszy smak napoju)
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • łyżeczka miodu
  • 300 ml wody

Imbir obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą, zagotować i gotować na małym ogniu kilka minut. Napar przesączyć przez sitko, dodać gałązkę rozmarynu i odstawić do ostygnięcia (napój ma być ciepły, a nie gorący). Dodać łyżeczkę miodu i zamieszać. 

 

napój imbirowy 2

 

Pomarańczowo-cynamonowy napój rozgrzewający

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 2 laski cynamonu
  • 6 goździków
  • kawałek świeżego imbiru
  • 250m l wody

Wodę zagotować z cynamonem, goździkami i imbirem, gotować kilka minut. Z pomarańczy wycisnąć sok. Gdy gotowana woda lekko ostygnie, wlać ją do soku z pomarańczy. 

napój rozgrzewajacy 2