NAPOJE
Koktajl truskawkowy z kaszą jaglaną
Składniki na 2 porcje:
– Truskawki – 300 g
– Mleko 2% tłuszczu – 500 ml
– Kasza jaglana – 40 g suchej kaszy (4 łyżki)
– Miód – 1 łyżka
– Woda – 150 ml
Kaszę jaglaną zalać 150 ml wody i gotować, aż będzie bardzo dobrze ugotowana. Odcedzić. Z truskawek usunąć szypułki, zmiksować z ugotowaną kaszą, miodem i mlekiem.
Koktajl truskawkowy
Składniki na 2 porcje:
- Truskawki – 250 g
- Jogurt naturalny lub kefir – 400 g
- Ewentualnie miód – łyżeczka
Wszystkie składniki zmiksować do konsystencji koktajlu.
Pinacolada
Składniki:
- mleko kokosowe (najlepiej domowej roboty) – 600 ml
- ananas świeży (bardzo dojrzały) – 400 g
Ananasa obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do miksera, dolać mleko i miksować aż składniki dobrze się połączą. Można serwować z kostkami lodu.
Domowe mleko kokosowe
Składniki:
- wiórki kokosowe – 300 g
- wrzątek – 2 l
- duża gaza do przesączania
Wiórki kokosowe zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Po tym czasie przełóż całość do blendera z misą i miksuj około 4 minuty na średnich obrotach. Całość przesącz przez gazę, tak, aby wycisnąć z wiórków jak najwięcej mleka. Możesz je ponownie zalać 0,5 l wrzątku i zmiksować.
Mleko należy przechowywać w lodówce, w zamkniętym opakowaniu do 3 dni. W tym czasie będzie wytrącać się z niego tłuszcz w postaci skorupki na wierzchu mleka (jest to naturalne zjawisko, ponieważ wiórki kokosowe zawierają sporo tłuszczu). Aby się jej pozbyć, wystarczy mleko podgrzać.
Zielony koktajl
- ogórek świeży – 1 długi
- jabłko – 2 średnie sztuki
- daktyle suszone – 2 sztuki (lub więcej, jeśli jabłka były kwaśne)
- szpinak świeży – garść
- natka pietruszki świeża – kilka listków
- imbir świeży – mały kawałeczek (według uznania)
W sokowirówce lub wyciskarce wycisnąć sok z ogórka, jabłek oraz imbiru. Sok przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować ze szpinakiem, natką pietruszki i namoczonymi wcześniej we wrzątku daktylami.
Czerwony koktajl
- 1 średni burak
- jabłka – 2 średnie sztuki
- banan – 1 mały lub ½ dużego
- imbir – kawałeczek (według uznania)
- woda – 50 ml
Z buraka, imbiru i jabłek wycisnąć sok, przelać go do blendera kielichowego, dodać obranego banana i wodę, zmiksować.
Rozgrzewający napój imbirowy z rozmarynem
Składniki:
- imbir świeży – kawałek 2-3 cm (wg upodobań, im większy będzie kawałek imbiru- tym ostrzejszy smak napoju)
- gałązka świeżego rozmarynu
- łyżeczka miodu
- 300 ml wody
Imbir obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą, zagotować i gotować na małym ogniu kilka minut. Napar przesączyć przez sitko, dodać gałązkę rozmarynu i odstawić do ostygnięcia (napój ma być ciepły, a nie gorący). Dodać łyżeczkę miodu i zamieszać.
Pomarańczowo-cynamonowy napój rozgrzewający
Składniki:
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- 2 laski cynamonu
- 6 goździków
- kawałek świeżego imbiru
- 250m l wody
Wodę zagotować z cynamonem, goździkami i imbirem, gotować kilka minut. Z pomarańczy wycisnąć sok. Gdy gotowana woda lekko ostygnie, wlać ją do soku z pomarańczy.