Boże Narodzenie

Pieczone gruszki z serkiem ricotta i miodem

Składniki na 2 porcje:
2 duże gruszki
serek ricotta – 150 g
miód – łyżka
orzechy włoskie – 2-3 sztuki
cynamon
odrobina oleju rzepakowego.

Gruszki przekroić na pół, delikatnie wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżeczki do herbaty. Silikonowy pędzelek zamoczyć w oleju i delikatnie posmarować nim gruszki, oprószyć cynamonem. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni, aż gruszki zmiękną. W tym czasie serek ricotta wymieszać z połową miodu. Upieczone gruszki napełniać serkiem, polać resztą miodu i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

 

św gruszki z ricottą 2

 

Świąteczna sałatka z roszponką

Składniki na 2 porcje:
roszponka – 2 garście
granat – ½ szt
pomarańcza – 1 duża
pestki dyni – 2 łyżki
olej rzepakowy – 2 łyżki
miód – 1,5 łyżki
musztarda – 1,5 łyżeczki
pieprz czarny
sok z cytryny

Roszponkę umyć i rozłożyć na talerzach. Pomarańcze obrać, usunąć jak najwięcej błonek i pokroić w taki sposób, aby nie było widać błonek dzielących cząstki owocu. Granat otworzyć i wydobyć pestki. Posypać nimi sałatkę. Dodać pestki dyni. W małym słoiczku wymieszać olej, miód, musztardę, sok z cytryny oraz pieprz. Sosem polać sałatkę.

św salatka z roszponka

 

Sernik jaglany

Składniki na spód:

  • daktyle suszone – 300 g
  • orzechy nerkowca – 100 g
  • nasiona słonecznika – 100 g
  • masło orzechowe (100% fistaszków) – 2 czubate łyżki
  • kakao gorzkie – łyżka.

Składniki na masę:

  • kasza jaglana – 300 g suchej kaszy
  • mleko 1,5% tłuszczu – 500 ml
  • woda – 700 ml
  • cukier waniliowy
  • miód – 4 czubate łyżki
  • sok z 1 cytryny
  • żelatyna – 3-3,5 łyżki .

Składniki na krem:

  • daktyle suszone – 150 g
  • masło orzechowe (100% fistaszków) – 1 czubata łyżka
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
  • zmielone orzechy nerkowca i starta gorzka czekolada (min. 70% kakao) do posypania ciasta.

Dodatkowo:

  • tortownica
  • folia spożywcza.

Przygotowujemy spód:

daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min, aż zmiękną. W tym czasie orzechy i nasiona zmielić blenderem. Daktyle odsączyć, zmiksować na gładką masę, dodać zmielone orzechy, nasiona, kakao i masło orzechowe i zagnieść dokładnie dłońmi do połączenia składników. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, a powstałą masą wylepić dokładnie dno aż powstanie spód ciasta, wstawić do lodówki. 

Przygotowujemy masę:

kaszę przepłukujemy wrzątkiem (straci goryczkę), zalewamy mlekiem i wodą, dodajemy cukier waniliowy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i się rozgotuje (ok. 20 minut). Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie żelatynę rozrabiamy w małej ilości ciepłej wody. Gdy kasza będzie już lekko ciepła dodajemy do niej żelatynę, sok z 1 cytryny oraz miód i dokładnie miksujemy. Masę wylewamy na daktylowy spód ciasta, odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Przygotowujemy krem:

daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 min, aż zmiękną. W tym czasie mielimy orzechy nerkowca i siekamy czekoladę. Daktyle odsączamy, dodajemy masło orzechowe, sok z cytryny i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozwadniamy ciepłą wodą aż powstanie łatwa do rozsmarowania masa. Rozsmarowujemy ją na masie jaglanej, posypujemy zmielonymi orzechami i czekoladę. Wstawiamy do lodówki jeszcze na godzinę.

 

Pełnoziarniste pierniczki z suszoną śliwką 

Na około 30 pierniczków:

  • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 20 g otrębów pszennych lub owsianych
  • 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 mały banan
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
  • po 1 łyżeczce: gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, kardamonu,  lub przyprawa piernikowa
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • suszone śliwki (najlepiej dobrej jakości, wilgotne).

W misce wymieszać suche składniki (mąka, otręby, soda, kakao, przyprawy, sól, skórka pomarańczy). W małym rondelku rozpuścić masło razem z miodem i ostudzić. W oddzielnej misce zmiksować banana, mleko i jajko na gładką masę. Połączyć składniki mokre i dodać do suchych, zagnieć ciasto (jeśli jest zbyt mokre, dodać odrobinę mąki).

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na placki o grubości około 0,2 cm. Na pierwszym placku układać suszone śliwki, z odległości około 3 cm od siebie, przykryć drugim plackiem i wykrawać okrągłe ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować delikatnie jajkiem wymieszanym z mlekiem (najlepiej za pomocą pędzelka) i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20-25 minut. 

pierniki-pelnoziarniste-1024x820

 

Pełnoziarnisty piernik

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 70 g mąki pszennej białej (typ 450)
  • 240 g (puszka) czerwonej fasoli z puszki
  • 180 ml mleka 2%
  • jaja – 2 sztuki
  • 100 g powideł śliwkowych + 70 g do przełożenia
  • 80 g miodu
  • garść rodzynek (30 g)
  • 30 g suszonych śliwek
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka (z górką) sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru suszonego, mielonego.

W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, przyprawy i pokrojone bakalie. W drugiej misce zblendować na gładką masę odsączoną (i przepłukaną wodą) fasolę, mleko, powidła, jaja, miód. Suche składniki stopniowo dodawać do mokrych i mieszać do całkowitego połączenia. 

Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 50 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawić do ostygnięcia. Przeciąć na pół i przełożyć powidłami.

piernik-swiateczny-833x1024

 

Piernik marchewkowy

Składniki:

  • Marchew – 400 g
  • Miód – ¾ szklanki
  • Mąka pszenna biała – 25 0g
  • Mąką pszenna razowa – 150 g
  • Jaja – 3 sztuki
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
  • Cynamon – 2 łyżeczki
  • Masło – 50 g
  • Polewa: 70 g czekolady gorzkiej + kilka łyżek mleka
 
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić o ostudzić. 
W dużej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenie, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon. Dodać startą marchew, dokładnie wymieszać. Odstawić. Masło zmiksować z żółtkami i miodem na jednolitą masę. Dodać do suchych składników, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do okrągłej silikonowej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40-45 minut (do suchego patyczka). Przygotować polewę: gorzką czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto. 
 
 
 
piernik-marchewkowy

 

Praliny korzenne:

Składniki:

  • Daktyle suszone – 150 g
  • Orzechy laskowe – 150 g
  • Cynamon – 2 szczypty
  • Goździki mielone – 1 szczypta
  • Kardamon – 1 szczypta
  • Imbir mielony – 1 szczypta

Daktyle zalać wrzątkiem, żeby zmiękły. W międzyczasie zmielić orzechy w blenderze. Odcedzić daktyle, zmiksować je na gładką masę. Dodać ¾ zmiksowanych orzechów, 2 szczypty cynamonu, 1 szczyptę kardamonu, 1 szczyptę goździków i 1 szczyptę imbiru. Dokładnie wyrobić masę. Formować małe kulki, obtaczać w zmielonych orzechach. 

christmas-1823353_1280-kopia

 

Świąteczny pasztet warzywny z soczewicą i cieciorką

Świąteczny pasztet to nieodzowny element Świąt Bożego Narodzenia w wielu domach. Najczęściej jest to potrawa mięsna. Czy wiecie, że można taki pasztet przygotować również z warzyw i strączków? Dostarczy on sporej porcji białka pochodzenia roślinnego, a dodatkowo błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Dla osób, które nie mogą spożywać jajek, również mamy dobrą wiadomość. Można je zastąpić mielonym siemieniem lnianym. 

Składniki na standardową foremkę do keksu.

  • 2 jajka (lub 4 łyżki mielonego siemienia lnianego)
  • Czerwona soczewica – 250 g suchych nasion
  • 1 duża cebula
  • Cieciorka w puszce – 240 g
  • Kasza jaglana – 100 g suchej kaszy
  • Marchew – 400 g
  • Olej rzepakowy – 3 łyżki
  • Przyprawy: imbir mielony (szczypta), słodka papryka (łyżeczka), ostra papryka (1/4 łyżeczki), pieprz czarny, sól, suszona natka pietruszki, odrobina kurkumy lub curry
  • Woda – 800 ml

Cebulę obrać i posiekać, zeszklić w garnku na tłuszczu. Dodać obraną i pokrojoną na niezbyt grube plasterki marchewkę. Dusić przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wlać 250 ml wody i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie dodać soczewicę oraz kaszę jaglaną (kaszę można wcześniej przepłukać pod strumieniem wody oraz uprażyć na suchej patelni), podgrzewać przez ok. 2 minuty, co chwilę mieszając. Wlać resztę wody, doprawić solą i gotować przez ok. 15 minut lub do czasu aż składniki będą miękkie, wchłoną cały płyn i całość dość znacznie zgęstnieje. W razie potrzeby odparować. Dokładnie ostudzić. Do dużego pojemnika melaksera włożyć odcedzoną ciecierzycę, ostrą paprykę, zmiksować na pastę. Dodać ugotowane warzywa z kaszą jaglaną, doprawić świeżo zmielonym pieprzem (ok. pół łyżeczki), słodką i ostrą papryką. Zmiksować i w razie potrzeby doprawić solą. Na koniec dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Piec około godzinę w 180 stopniach C. Po ostygnięciu odstawić na kilka godzin do lodówki.

pasztet-warzywny-1