Boże Narodzenie
Pieczone gruszki z serkiem ricotta i miodem
Składniki na 2 porcje:
2 duże gruszki
serek ricotta – 150 g
miód – łyżka
orzechy włoskie – 2-3 sztuki
cynamon
odrobina oleju rzepakowego.
Gruszki przekroić na pół, delikatnie wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżeczki do herbaty. Silikonowy pędzelek zamoczyć w oleju i delikatnie posmarować nim gruszki, oprószyć cynamonem. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni, aż gruszki zmiękną. W tym czasie serek ricotta wymieszać z połową miodu. Upieczone gruszki napełniać serkiem, polać resztą miodu i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Świąteczna sałatka z roszponką
Składniki na 2 porcje:
roszponka – 2 garście
granat – ½ szt
pomarańcza – 1 duża
pestki dyni – 2 łyżki
olej rzepakowy – 2 łyżki
miód – 1,5 łyżki
musztarda – 1,5 łyżeczki
pieprz czarny
sok z cytryny
Roszponkę umyć i rozłożyć na talerzach. Pomarańcze obrać, usunąć jak najwięcej błonek i pokroić w taki sposób, aby nie było widać błonek dzielących cząstki owocu. Granat otworzyć i wydobyć pestki. Posypać nimi sałatkę. Dodać pestki dyni. W małym słoiczku wymieszać olej, miód, musztardę, sok z cytryny oraz pieprz. Sosem polać sałatkę.
Sernik jaglany
Składniki na spód:
- daktyle suszone – 300 g
- orzechy nerkowca – 100 g
- nasiona słonecznika – 100 g
- masło orzechowe (100% fistaszków) – 2 czubate łyżki
- kakao gorzkie – łyżka.
Składniki na masę:
- kasza jaglana – 300 g suchej kaszy
- mleko 1,5% tłuszczu – 500 ml
- woda – 700 ml
- cukier waniliowy
- miód – 4 czubate łyżki
- sok z 1 cytryny
- żelatyna – 3-3,5 łyżki .
Składniki na krem:
- daktyle suszone – 150 g
- masło orzechowe (100% fistaszków) – 1 czubata łyżka
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- zmielone orzechy nerkowca i starta gorzka czekolada (min. 70% kakao) do posypania ciasta.
Dodatkowo:
- tortownica
- folia spożywcza.
Przygotowujemy spód:
daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min, aż zmiękną. W tym czasie orzechy i nasiona zmielić blenderem. Daktyle odsączyć, zmiksować na gładką masę, dodać zmielone orzechy, nasiona, kakao i masło orzechowe i zagnieść dokładnie dłońmi do połączenia składników. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, a powstałą masą wylepić dokładnie dno aż powstanie spód ciasta, wstawić do lodówki.
Przygotowujemy masę:
kaszę przepłukujemy wrzątkiem (straci goryczkę), zalewamy mlekiem i wodą, dodajemy cukier waniliowy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i się rozgotuje (ok. 20 minut). Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie żelatynę rozrabiamy w małej ilości ciepłej wody. Gdy kasza będzie już lekko ciepła dodajemy do niej żelatynę, sok z 1 cytryny oraz miód i dokładnie miksujemy. Masę wylewamy na daktylowy spód ciasta, odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Przygotowujemy krem:
daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 min, aż zmiękną. W tym czasie mielimy orzechy nerkowca i siekamy czekoladę. Daktyle odsączamy, dodajemy masło orzechowe, sok z cytryny i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozwadniamy ciepłą wodą aż powstanie łatwa do rozsmarowania masa. Rozsmarowujemy ją na masie jaglanej, posypujemy zmielonymi orzechami i czekoladę. Wstawiamy do lodówki jeszcze na godzinę.
Pełnoziarniste pierniczki z suszoną śliwką
Na około 30 pierniczków:
- 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
- 50 g mąki kukurydzianej
- 20 g otrębów pszennych lub owsianych
- 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
- 1/3 szklanki mleka
- 1 mały banan
- 2 płaskie łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- po 1 łyżeczce: gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, kardamonu, lub przyprawa piernikowa
- 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
- 1 jajko
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- suszone śliwki (najlepiej dobrej jakości, wilgotne).
W misce wymieszać suche składniki (mąka, otręby, soda, kakao, przyprawy, sól, skórka pomarańczy). W małym rondelku rozpuścić masło razem z miodem i ostudzić. W oddzielnej misce zmiksować banana, mleko i jajko na gładką masę. Połączyć składniki mokre i dodać do suchych, zagnieć ciasto (jeśli jest zbyt mokre, dodać odrobinę mąki).
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na placki o grubości około 0,2 cm. Na pierwszym placku układać suszone śliwki, z odległości około 3 cm od siebie, przykryć drugim plackiem i wykrawać okrągłe ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować delikatnie jajkiem wymieszanym z mlekiem (najlepiej za pomocą pędzelka) i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20-25 minut.
Pełnoziarnisty piernik
Składniki:
- 200 g mąki pszennej razowej
- 70 g mąki pszennej białej (typ 450)
- 240 g (puszka) czerwonej fasoli z puszki
- 180 ml mleka 2%
- jaja – 2 sztuki
- 100 g powideł śliwkowych + 70 g do przełożenia
- 80 g miodu
- garść rodzynek (30 g)
- 30 g suszonych śliwek
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka (z górką) sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru suszonego, mielonego.
W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, przyprawy i pokrojone bakalie. W drugiej misce zblendować na gładką masę odsączoną (i przepłukaną wodą) fasolę, mleko, powidła, jaja, miód. Suche składniki stopniowo dodawać do mokrych i mieszać do całkowitego połączenia.
Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 50 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawić do ostygnięcia. Przeciąć na pół i przełożyć powidłami.
Piernik marchewkowy
Składniki:
- Marchew – 400 g
- Miód – ¾ szklanki
- Mąka pszenna biała – 25 0g
- Mąką pszenna razowa – 150 g
- Jaja – 3 sztuki
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
- Cynamon – 2 łyżeczki
- Masło – 50 g
- Polewa: 70 g czekolady gorzkiej + kilka łyżek mleka
Praliny korzenne:
Składniki:
- Daktyle suszone – 150 g
- Orzechy laskowe – 150 g
- Cynamon – 2 szczypty
- Goździki mielone – 1 szczypta
- Kardamon – 1 szczypta
- Imbir mielony – 1 szczypta
Daktyle zalać wrzątkiem, żeby zmiękły. W międzyczasie zmielić orzechy w blenderze. Odcedzić daktyle, zmiksować je na gładką masę. Dodać ¾ zmiksowanych orzechów, 2 szczypty cynamonu, 1 szczyptę kardamonu, 1 szczyptę goździków i 1 szczyptę imbiru. Dokładnie wyrobić masę. Formować małe kulki, obtaczać w zmielonych orzechach.
Świąteczny pasztet warzywny z soczewicą i cieciorką
Świąteczny pasztet to nieodzowny element Świąt Bożego Narodzenia w wielu domach. Najczęściej jest to potrawa mięsna. Czy wiecie, że można taki pasztet przygotować również z warzyw i strączków? Dostarczy on sporej porcji białka pochodzenia roślinnego, a dodatkowo błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Dla osób, które nie mogą spożywać jajek, również mamy dobrą wiadomość. Można je zastąpić mielonym siemieniem lnianym.
Składniki na standardową foremkę do keksu.
- 2 jajka (lub 4 łyżki mielonego siemienia lnianego)
- Czerwona soczewica – 250 g suchych nasion
- 1 duża cebula
- Cieciorka w puszce – 240 g
- Kasza jaglana – 100 g suchej kaszy
- Marchew – 400 g
- Olej rzepakowy – 3 łyżki
- Przyprawy: imbir mielony (szczypta), słodka papryka (łyżeczka), ostra papryka (1/4 łyżeczki), pieprz czarny, sól, suszona natka pietruszki, odrobina kurkumy lub curry
- Woda – 800 ml
Cebulę obrać i posiekać, zeszklić w garnku na tłuszczu. Dodać obraną i pokrojoną na niezbyt grube plasterki marchewkę. Dusić przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wlać 250 ml wody i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie dodać soczewicę oraz kaszę jaglaną (kaszę można wcześniej przepłukać pod strumieniem wody oraz uprażyć na suchej patelni), podgrzewać przez ok. 2 minuty, co chwilę mieszając. Wlać resztę wody, doprawić solą i gotować przez ok. 15 minut lub do czasu aż składniki będą miękkie, wchłoną cały płyn i całość dość znacznie zgęstnieje. W razie potrzeby odparować. Dokładnie ostudzić. Do dużego pojemnika melaksera włożyć odcedzoną ciecierzycę, ostrą paprykę, zmiksować na pastę. Dodać ugotowane warzywa z kaszą jaglaną, doprawić świeżo zmielonym pieprzem (ok. pół łyżeczki), słodką i ostrą papryką. Zmiksować i w razie potrzeby doprawić solą. Na koniec dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Piec około godzinę w 180 stopniach C. Po ostygnięciu odstawić na kilka godzin do lodówki.